2020. aasta parimad fotod minu kaamerasilma läbi

2020. aasta parimad fotod minu kaamerasilma läbi

3. veebruar 2021
/ / /

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäeval

2020. aasta parimad fotod

231 fotosessiooni ja 142 618 pilti hiljem on aeg võtta kokku möödunud 2020. aasta parimad fotod. Kuna pildistamisi oli palju, materjali veel rohkem ning et postitus liiga pikaks ei läheks, olen veetnud pikki tunde, et sõeluda välja oma kõige-kõige lemmikumad tööd.

Vaadates allolevaid kaadreid, torkab kohe silma, et enamik neist on pulmapildid. Põhjuseid selleks on mitmeid. Esiteks, möödunud aastal oli koroona-viiruse tõttu vähem inimeste-vahelist kontakti, kuid nii suuremaid kui ka väiksemaid pulmi peeti võimalusel ikkagi. Teiseks, käin tihti pulmi pildistamas ja seetõttu võibki mind enamikel suve nädalavahetustel kusagil pulmas pildistamas näha. Nii oodatakse mind ka juba praegu 2021. aasta 13-st suvisest laupäevast üheksal pulmi pildistama ning nendele lisanduvad teisedki nädalapäevad. Kolmandaks, pulmapäeval on inimesed eriti kaunilt riietatud ja valmis pildistamiseks ning sealt sünnivadki maagiliselt kaunid pulmapildid.

Kuid pulmapildid pole ainsad, mida 2020. aastat kokkuvõtvas postituses näha võib. Siit leiab ka lapseootuse-, pere-, paari- ja portreepilte. Jäädvustusi inimestest on nii minu fotostuudiost, loodusest kui ka inimeste kodustest tingimustest. Kirjeldan piltide juures 1-2 lausega, miks antud pilt valituks osutus. Järsku annab see inspiratsiooni nii neile inimestele, kes plaanivad 2021. aastal mõne fotograafi juurde pildistama minna, kui ka neile, kes ei plaaninud, aga nüüd mõtlevad, et võiks minna.

Tegin võrreldes varasemate postitustega ka ühe muudatuse – valisin lisaks lemmikutele üksikutele piltidele välja oma lemmikud fotosessioonid, millest toon välja 3-4 pilti kollaaži näol. Need on fotosessioonid, kus minu arvates õnnestus kõik – asukohavalik, kostüümid, avatud mõtlemisega ja pildistamishuvilised inimesed, oli piisavalt aega, õige ilm ja valgus. Toredat vaatamist ja lugemist!

2020. aasta parimate fotode galerii

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalTaeva ja maa kohtumiskoht on maagia. Õige pildistamisnurk loob imelise tausta, mis sobib iseäranis hästi pulmapiltidele.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalPruutpaar soovis, et pildid poleks ainult romantilised, vaid lustakad. Seetõttu olid nad fotosessiooni tarbeks rentinud tõukerattad ja sellest seeriast tuligi palju lõbusaid pilte. Samuti jõudsime pildistada pruudi vanemate kodutalus ja õhtul püüda viimast päikesevalgust.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalPruutpaari valge riietus ja vihmavari lihtsalt sobisid imehästi värviliste taimede vahele.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalKasutasin pulmade pildistamisel võimalikult tihti ka drooni. Siit üks tore kaader Põhja-Eestist.

Koroonaaja karantiinipildid Tallinnas

Karantiiniaja kaadrid kodus püsivatest inimestest on üks möödunud aasta ägedamaid projekte. Uskumatu, kui kiiresti inimesed võimalusest kinni haarasid ja kaamera ette tulid. Rohkem pilte koroonaaja karantiinist näeb siit.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalPüüan alati kasutada ära võimalusi jäädvustada pildile sümboleid, et vaatajal oleks ruumi mõelda ka kaugemale kui lihtsalt nentida, et pildil on ilusad inimesed. Ülal on pruutpaar jälgimas mööduvat tormi ja vihmasadu.

Lapseootuse pildid RaplamaalMartin ja Regina soovisid lapseootust jäädvustada mitte-populaarses kohas. Nii läksimegi ühel suvisel tööpäeva õhtul Raplamaal asuvasse masside poolt avastamata ning kaunisse rabasse. Piisavalt aega ja mõnus valgus on heaks alguseks kaunitele piltidele.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalTaust on hea foto puhul peaaegu sama oluline kui need, kes pildile jäävad. See pilt on tehtud minu fotostuudio juurest 1min autosõidu kaugusel ja päeval, millal suured metsatulekahjud katsid Eesti suduga. Päeval kell 15, kui pilt üles võetud sai, oli valguse mõttes tunne, nagu oleks päikeseloojangueelne aeg.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalJan-Joonase ja Reili pulmapidu lükkus koroonaviiruse leviku ja piirangute tõttu edasi, aga ilupildid tegime siiski suvel ära. Kaua olen oodanud, et mõnel pruutpaaril oleks kabriolett. Nüüd saan ka selle soovide nimekirjast maha tõmmata.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalNeed pildid on eelmise aasta veebruarist – aastad ei ole lume osas sarnased. Talvine päikesevalgus on lummav ja pildile lisab värvi pruudi juuste toon. Selle aasta veebruariga ei saa väga lume- ja ilmastikuolusid võrreldagi.

Paaripildid rabasMinu jaoks sümpaatne foto paarist, kes õhtuses rabas naudib üksteise seltsi, õblukesed männipuud raamimas subjekti.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalSellest pulmapäevast tuli palju kunstiliselt kauneid pilte, limiteerisin valiku kolmele.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalSiirad emotsioonid külmas talves ja lumesajus. Tume uks sobib lumesaju ja pruudi valge kleidi taustaks imehästi.

Lapseootuse pildid kodus Tallinnas

Lisaks fotostuudios ja looduses pildistamisele meeldib mulle inimesi jäädvustamas käia nende juures kodus – nii tulevad omanäolised ja personaalsed pildid. Samuti saab jäädvustatud inimeste elukeskkond konkreetsel ajahetkel, mida on tulevikus pilte vaadates hea meenutada.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalÜks mu lemmikpulmasid sel suvel – rahulik Pärnu vibe, siirad inimesed, mitte-traditsiooniline pulm, kaunis päev ja õhtu.

Perepildid kodus TallinnasKoroonaaja perepiltide uus norm.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäeval

Minu esimene fotosessioon maisipõllul. Vilja maha ei trampinud, sest keegi oli juba raja ette käinud. Loodan tuleval suvel veel maisipõlde koos inimestega ja kaameraga avastama minna.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalKui Tallinnas leiab nii kauneid ja värvikirevaid paiku, siis tuleb vahel ikka võimalust kasutada ja seda ilu jäädvustada.

Portreepildid fotostuudios Tallinnas

Tore, kui inimesed julgevad kasutada värvi ja tahavad kasutada värvilisi taustasid.

Perepildid looduses HarjumaalVäikeste lastega peresessioonid on nii naljakad, sest lapsed teevad asju, mida täiskasvanud ei tee. Näiteks lubavad endale siiraid emotsioone, mida “suured inimesed” välja ei näita. Teen nendest ehk kunagi eraldi postituse. Pildil olev poiss ei oska otsustada, kas ta tahab pildil olla või mitte. Kaamerasse ta vaadata ei taha ja nii proovisime kahe meetri kaupa temast korraks eemale liikuda, et saaks vanematest paar pilti.

Paaripildid fotostuudios ja looduses

2020. aasta oli nii mõnegi pere jaoks eriline ja nii sattuti minu kaamera ette erinevatel põhjustel.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäeval

Julgemad inimesed on nõus hea pildi nimel lumele viskuma.

Jõulufotosessioonide pildidSel aastal värvisin jõulunurga pruuniks ja tulemuseks hubasemad pildid. Siin valikuliselt paar pilti jõulusessioonidest.

Portreepildid looduses Raplamaal

Natuke teistmoodi kaader ühest portree fotosessioonist looduses.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäeval

Üle põldude hakkas levima udu ning päike vajuma puude taha. Pruut pani tossud jalga ja jooksime kolmekesi seda maagiat jäädvustama. Võrratust seeriast minu lemmikpilt.

Portreepildid fotostuudios TallinnasGrete oli ammu tahtnud kipslilledega fotosessiooni. Jumestuse tegi Evelin ning sellest fotosessioonist rohkem pilte näeb siit.

PortreepildidKäisin külas Ain Toimil ning jäädvustasin teda ja tema loomingut. Jällegi – põnev on kohtuda huvitavate inimestega nende enda keskkonnas.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalPildil lisaks pruutpaarile ka kaunis Taevaskoja. Kasutasin selle pildi jaoks päikese asukohta ja varje ning kaotasin ilma lisatöötluseta Taevaskoja tuntud vaate pildilt.

Kihlusepildid TallinnasKihluse fotosessioone mul varasalves väga palju pole. Seetõttu on alati tore, kui tekib võimalus neid pildistada. Allar ja Agneta olid väga avatud mõtlemisega – ronisid heade jäädvustuste jaoks heintesse, viskasid pikali maapinnale ja läksid jalgupidi vette. Esimene pilt siit seeriast kaunistab ka ajakirja Anne&Stiil möödunud aasta pulmaeri lehti.

Lapseootuse pildid TallinnasLapseootus on kaunis aeg, mida on minu arvates tore tulevikus meenutada. Kristelist õhkav positiivsus ja õhuline tüllseelik sobivad siia mereranda kuidagi väga hästi.

Fantaasia fotosessioon Tallinna ümbrusesVahel on vaja murda välja igapäev rutiinist ja teha midagi teistsugust. Nii sai kontoriinimesest Liisist Eesti oma Xena. Muinastulede öö raames leidsime Tabasalu rannast ühe sõbraliku seltskonna, kes lubas oma lõket piltide taustana kasutada.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalKui Sul on oma järv ja oma ujuv sild, siis miks mitte seda oma pulmapäeval ära kasutada. Tulemuseks midagi, millele Sinu sõpradel ilmselt vastu panna pole.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalKaunis hetk kiire pulmapäeva sees Tartu botaanikaaiast.

Pianist Marite Männiste portreeSügisel käisin Õpetajate Majas pildistamas pianist Marite Männit. Artist omas keskkonnas mõjub paremini kui fotostuudios pildistatuna. Loodan peagi sellest seeriast ka pikema postituse teha.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalPeaaegu esimene suudlus. Lihtsalt natukene teises võtmes.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalPulmas jõuab kätte see hetk, kus hakatakse maha mängima pruudikimpu. Lava ette palutakse kõik vallalised naised. Kui naised on kogunenud ja pulmaisa uurib, kas kõik vallalised naised on ikka tulnud, tõuseb püsti pruudi vanaema ja ütleb: “Ma lähen võtan selle kimbu endale”. Kaks minutit hiljem osutub tema valitud lindijupp õigeks ning hetke sära ja rõõmu näete juba pildilt. Vaatame pulmaisaga teineteisele otsa, kinnitades, et kumbki meist pole oma pulmakarjääri jooksul midagi sellist näinud.

Portreepildid looduses TallinnasSiis, kui koroona esimene laine tuli, hakkas kehtima 2+2m reegel. Seetõttu kolisin ka oma fotosessioonid fotostuudiost loodusesse. Leidsin kodulähedalt ühed vahvad liivamäed ja käisime neid Arabellaga jäädvustamas. Rohkem pilte sellest looduses toimunud fotosessioonist näeb siit.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäeval

Mulle lihtsalt väga meeldivad kaunite värvidega päikeseloojangud.

Lapseootuse pildid stuudios ja looduses TallinnasOn pildistamisi, mida saab koroonaajal edasi lükata, ning on pildistamisi, mida 6-9-12 kuud edasi lükata ei saa. Lapseootuse pildistamine on üks neist fotosessioonidest, mis oodata ei kannata. Rohkem pilte sellest lapseootuse fotosessioonist näeb siit.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalÜks õnnis hetk ühest toredast õhtust. Pruutpaar soovis teha pulma ilupildid enne pulmapäeva ära, et nad saaksid jäädvustada neid keskkonnas, mis neile meeldib ning et neid pilte pulmapäeval vanematele kinkida. Nii läksimegi Neeme poolsaarelt väikesele merereisile.

Portreepildid looduses TartusKõige populaarsem aeg looduses pildistamiseks on vahemik mai-september. Siin üks vahva näide sellest, et ka märtsis on võimalik saada õues kauneid pilte, kui julgeda natukene eristuda.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalTaluloomadega pulmapildid olid mul juba ammusest ajast pildistamise nimekirjas ja selle võib nüüd maha tõmmata. Terve mu “Hiiumaa sai” läks lammaste kohale meelitamiseks ja sõbraks saamiseks. Võib öelda, et see meetod töötas. Loodan tulevikus veel loomi pildile kaasata.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalPool pulmapäeva ilupiltide fotosessioonist sadas vihma ja saime kauneid vihmavarjupilte. Mis mulle veel meeldib, oli pruutpaari soov lisada pildile aksessuaarid, mis näitavad nende kohtumislugu. See loob isikupära ja lisab personaalsust.

Portreepildid looduses TallinnasTeistmoodi portreed lihtsalt torkavad muude tööde kõrvalt silma ja väärivad esiletõstmist.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalKõik pulmapildid ei pea romantilist laadi olema. Nii proovisimegi Maria ja Renega leida Tartu vanalinnas kohti, kus poleks palju rahvast ja kus saaks teha “midagi teistmoodi”.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalEelmisel aastal ei olnud võrreldes käesoleva aastaga palju lund, mistõttu on lumised pildid kuidagi erilised.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalTõnis ja Denisa on minu kaamera ees juba neljandat korda. Igal pulma-aastapäeval proovime nendega midagi teistmoodi kaunist ja põnevat teha. Seekord leidsime sellise kauni paiga ja valguse ning tulemuseks on see maaliline pilt.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalHuumorimeele olemasolu aitab märgatavalt kaasa vahvate piltide sünnile.

Kaunid pildid pruutpaarist pulmapäevalJah, talvel on külm, aga kui pildistamisajale satub lumesadu, on see kõik seda väärt!

2020. aasta fotode kokkuvõte

Kokkuvõtvalt võib öelda, et vaatamata koroonaviirusest tingitud takistustele, oli 2020 produktiivne ja põnev aasta, mida jäävad meenutama paljud ilusad inimesed, ägedad pildistamiskohad ja kaunid fotod. Tahan tänada kõiki, kes minu kaamera ette sattusid, ning kõiki, kes ühel või teisel moel aitasid ägedatel piltidel teoks saada!

See valik pilte pole siia üles riputatud lihtsalt ruumi täiteks, vaid pean seda heaks võimaluseks saada tagasisidet oma töödele. Kui Sul on vähegi viitsimist, võta minut või kaks ja kirjuta kommentaaridesse või saada mulle eraldi sõnum – mis Sulle meeldis või mida võiks paremini teha? Mida tahaksid rohkem näha? Milline pilt on Sinu lemmik? Miks?

Saabuval aastal loodan sattuda rohkem pildistama kohtadesse, kuhu varem jõudnud pole. Tahaksin rohkem külastada inimesi nende endi keskkonnas ja jäädvustada hetki just sellistena, nagu need on. Proovin teha ka rohkem isiklikke projekte, et anda minu tegemiste jälgijatele innustust mõelda kastist välja ja tulla jäädvustama midagi teistsugust ning meeldejäävat. Loodan kohtuda nii vanade sõpradega kui ka saada tuttavaks uute toredate inimestega! Niikauaks, palju tervist ja pildistamisteni!

Post a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

*